Gebruikersregels

Inhoud

Gebruikersregels

De wikioverkanker is bedoeld om ervaringskennis te delen over kanker en onderwerpen gerelateerd aan kanker. De wiki kan op deze wijze een bron van tips en bruikbare informatie zijn. Zowel patiënten als hun naasten als behandelaars kunnen bijdragen toevoegen. Probeer uw ervaringskennis zodanig op te schrijven dat het onderwerp of de tip die je kwijt wil zo neutraal mogelijk wordt opgeschreven. Emotionele uitingen die meer lijken op lotgenotencontact passen meer op een forum of bij een e-buddy dan op de wiki. Omdat het gaat om ervaringskennis hoeft de kennis niet wetenschappelijk verantwoord te zijn. Wetenschappelijke kennis over kanker wordt binnenkort toegankelijk gemaakt via de site wetenschapoverkanker.nl.

Onacceptabele bijdragen worden geblokkeerd

Nieuwe bijdragen worden bekeken door het Patiëntenpanel waarin meerdere kankerpatiëntenorganisaties vertegenwoordigd zijn. Als u zelf een bijdrage tegen komt die u onacceptabel vindt dan kunt u dit melden middels de knop 'Dit is niet ok!'. Het Patiëntenpanel heeft het recht om bijdragen te blokkeren als een van onderstaande punten aan de orde zijn:

  • artikelen die genezing beloven
  • bijdragen die verwijzen naar inschrijven of contributie (tenzij het bijdraagt aan kennisvergroting)
  • verkapte reclame - spam
  • aanvallen en kritiek op personen
  • aanvallen en kritiek op instellingen (mits er sprake is van een trend, dan is het ook in de patientenwijzer op te merken)
  • vloeken en kwetsende grappen

Verder is de wikiquette ook op deze wiki van toepassing.

Wikiquette

Voordat je begint, is het goed om een paar regeltjes te kennen. Die regeltjes heten de Wikiquette, van het woord etiquette wat zoiets als "beleefdheidsregels" of "omgangsvormen" betekent.

Netjes blijven

Omdat je samenwerkt met andere mensen, die je soms niet eens kent, is het belangrijk dat je netjes tegen elkaar blijft doen. Net zoals je in het echte leven niet gaat schelden en schreeuwen, doe je dat op een wiki ook niet. En net zoals je in het echt niet in bibliotheekboeken hoort te kladderen, doe je dat op een wiki ook niet.

Overleggen

Samenwerken is belangrijk op een wiki. Als je het niet eens bent met iemand, dan ga je niet steeds zijn bijdragen weghalen, maar bespreek je je meningsverschil op de overlegpagina van het artikel waar jullie aan werken. Als je een paar keer achter elkaar iemand zijn bijdragen weghaalt, heet dat een editwar, of "bewerkingsoorlog". Dat is verboden op wiki.

Ondertekenen

Als je iets schrijft in een artikel, onderteken je dat niet met je naam. Iemand die wil weten wie het geschreven heeft, kan dat namelijk in de geschiedenis van het artikel zien. Op een overlegpagina onderteken je je bijdragen juist wel, zodat een gesprek tussen meerdere mensen goed te volgen is. Ondertekenen doe je in een wiki door het intypen van vier tildes ~

Vandalisme

Wiki's zijn makkelijk te bewerken voor iedereen. Daarom denken veel mensen dat ze zomaar tekst weg kunnen halen of scheldpartijen neer kunnen zetten. Dat heet op Wikipedia "vandalisme". Ook reclame maken of onzinteksten toevoegen wordt gezien als vandalisme. Een vandaal krijgt vaak eerst een waarschuwing, maar als hij er mee doorgaat, kan hij geblokkeerd worden, dat betekent dat hij pagina's niet meer kan bewerken. Dit zijn maatregelen die een moderator (in ons geval het Patiëntenpanel) kan nemen om te voorkomen dat een wiki een rommeltje wordt.

Lay out via uitgebreide editor

Als u een langer artikel schrijft dan raden we u aan om de Opmaak van de uitgebreide editor te gebruiken. Door koppen te kiezen uit het menu (met pijltje) wordt er automatisch een inhoudsopgave van het artikel aangemaakt.