Hulp-Bij-Zoeken

Inhoud

Artikelen zoeken

Zoeken kan door middel van het intypen van een trefwoord in het zoekveld (onder het navigatiemenu). Het indrukken van Enter heeft hetzelfde effect als het aanklikken van de ‘Zoeken’ knop. Als je een gevonden artikel wil printen gebruik dan de knop ‘Printvriendelijke versie’ in het menu aan de linkerkant.

Zoeken via de knop ‘Ik zoek een artikel’

Als je op de knop ‘Ik zoek een artikel’ klikt (rechtsboven) dan kom je op de pagina waarmee je geavanceerd kan zoeken. Je hebt dan verschillende mogelijkheden waarbinnen gezocht wordt op het trefwoord.

Zoeken via de link ‘Alle pagina’s’ in het navigatiemenu

Als je op de link ‘Alle pagina’s ‘ klikt in het navigatiemenu dan krijg je een lijst op alfabetische volgorde van alle pagina’s die in de wiki te vinden zijn.

Zoeken via Categorie

Als je op de link ‘Categorieën’ klikt in het navigatiemenu dan krijg je een lijst met categorieën. Het Patiëntenpanel wijs alle artikelen toe aan een categorie. Het kan zijn dat er pagina’s tussen door glippen, die vind je dan niet via deze link.

Zoeken via Referenties

De link "Referenties" in het navigatiemenu gebruik je wanneer je wilt zien welke pagina's linken naar het artikel dat je aan het bekijken bent. Dit is een enorm handige functie wanneer je meer wilt weten over een onderwerp. Je ziet als het ware het "verband" waarin het artikel staat. Ook is het heel handig om erachter te komen welke links je moet veranderen wanneer je de titel van een artikel hebt veranderd.

Zoeken via Speciale pagina’s

Als je op ‘Speciale pagina’s’ klikt in het hulpmiddelen menu (linkerkant onderaan) dan kan je de bestandslijst weer geven (alle afbeeldingen en andere bestanden die downloadable zijn). Daar kan je ook een lijst opvragen van alle pagina’s die niet aan een categorie zijn toegewezen.

Basistips

  • Hieronder volgend een aantal basis-tips die het zoeken succesvol maken:
  • Vermijd korte en veelvoorkomende woorden. Dit is de meest voorkomende oorzaak van mislukte zoekresultaten. Als je woorden zoekt met daarbij een veelvoorkomend woord (zoals"de", "een", "het", "meer", "met", "als", "die", "wie", "welke", "zo", "elke", "over", "in", enz.), krijg je geen zoekresultaten. Korte getallen, en woorden die in de helft van alle pagina's voorkomen, zullen ook niet gevonden worden. Laat in dit geval de woorden vallen en geef de zoekopdracht opnieuw.
  • Zoeken is niet hoofdlettergevoelig. De zoekopdrachten voor "beethoven", "Beethoven" en "BEETHOVEN" geven dezelfde resultaten.
  • Woorden met speciale tekens: bij het zoeken naar een woord met een trema, zoals onderzeeër, hangt het er vanaf of die ë is opgeslagen als een karakter of als "ë". In het eerste geval kan men gewoon zoeken naar onderzeeer (of onderzeeër); in het tweede geval kan je het enkel vinden door te zoeken naar onderzee, euml and/or r. Dit is een bug die gefixt zou moeten worden. Probeer dus beide varianten uit in het zoekveld.
  • Woordgroepen: Er is geen methode om naar woordgroepen te zoeken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zal een woordgroep tussen dubbele aanhalingstekens zoals "syndroom van Down" alle pagina's weergeven die "van", "syndroom" en "Down" bevatten.
  • Geen reguliere expressies of wildcards. Je kan geen reguliere expressies of wildcards zoals ? of * gebruiken. Als je niet weet wat die zijn, maak je er niet druk om. Om te zoeken naar pagina's met de woorden "boot" of "boten", zoek naar "boot of boten".
  • Woorden tussen enkele aanhalingstekens. Als een woord op een pagina tussen enkele aanhalingstekens staat, kan je het woord enkel vinden als je het woord zoekt met de aanhalingstekens. Omdat dit niet wenselijk is, is het beter om dubbele aanhalingstekens te gebruiken in pagina's, waarbij dit probleem zich niet voordoet. Een afkappingsteken is hetzelfde teken als een enkel aanhalingsteken, en daardoor kan Mu'ammar enkel gevonden woorden als je exact dat zoekt (en niets anders). Een woord met afkappingsteken ‘s is een uitzondering. Je kan het ook vinden door te zoeken naar het woord zonder het afkappingsteken en de s.
  • Het is de wikitekst die doorzocht wordt. De wikitekst (de brontekst, wat je ziet in het tabblad bewerk of edit) wordt doorzocht. Je kan in je voorkeuren wijzigen hoeveel lijnen je wil zien en hoeveel tekst je per lijn wil zien. Als je bijvoorbeeld zoekt naar "boek", krijg je enkel pagina's met dat woord, geen pagina's met enkel "boeken". Maar op pagina's met "boek" en "boeken" zal ook het gedeelte "boek" in het woord "boeken" oplichten.